Raja Yoga, de koningklijke yoga

Raja Yoga

Raja yoga, 
Raja staat voor ‘koninklijk’ en yoga voor éénwording’.

Raja yoga is gebasseerd op de Yoga soetra’s van Patanjali.  Patanjali was een Indiase filosoof uit de 2de eeuw voor Christus.

Raja Yoga is omvangrijker dan alleen het beoefenen van de asana’s. Het beoefenen van de asana’s is een trede van het 8- voudige pad van Patanjali.
 Het belangrijkste van het beoefenen van yoga is dat het innerlijke een grote vrede brengt en dat het de mens verlost uit zijn lijden.
Raja Yoga is de meest volledige vorm van yoga.

Voor wie hun geloof en vertrouwen in de idealen van de godsdiensten verloren hebben en toch het gevoel hebben dat hun leven geen zinloos en vergankelijk natuurverschijnsel is, wenden zich vanzelf tot de filosofie van Yoga omwille van de oplossing van problemen in verband met hun ‘innerlijk leven’.

In de Raja Yoga beoefenen we eerst het 8- voudige pad van Patanjali namelijk de Yama’s en de Niyama’s. De Yama’s staan voor de onthoudingen, dingen die je niet moet doen: geweld, leugens, diefstal,  verspilling van energie en inzicht krijgen in je begeertes.

De Niyama’s staan voor de dingen die je wel moet doen: Zuiverheid van doen, denken en handelen,, tevredenheid, soberheid, zelfstudie en overgave.  
Door hier bewuster mee om te gaan wordt je een beter mens voor jezelf en tevens ook voor een ander.

Elke maandagavond is er een Raja Yogeles in Nieuwland, Amersfoort
In deze lessen beoefenen we het 8- voudige pad van Patanjali, meditatie, Pranayama en filosofie waaronder de Yoga -Soetra’s van Patanjali.

Tijd: 19-21 uur
Locatie: De Bonte Koe 1, 3824 XM, Amersfoort
Tarief: 59,00 per maand.

Wil je meer diepgang in het bestuderen van Raja yoga? Meld je dan aan via de agenda. 

De 8 treden van het 8- voudige pad van Patanjali
  • Yama’s (Onthoudingen)
  • Niyama’s (Voorschriften)
  • Asana’s (lichaamshoudingen)
  • Pranayama (Energie- bewegingen)
  • Pratyahara ( Terugtrekken van de zintuigen)
  • Dharana ( Concentratie)
  • Dhyana ( Meditatie)
  • Samadhi